Koen De Brabander wint Young Breeder Award

Afbeelding
De Brabander Koen - young breeder award
Dirk Caremans

Koen De Brabander van stal ‘de Mariposa’ wint de Young Breeder Award van BWP. Deze trofee gaat naar een jonge BWP-fokker, die op een bijzondere manier bijgedragen heeft aan het imago en de uitstraling van BWP. Koen volgt Niel Vangelder van fokkerij ‘van het Koningsbos’ op die vorig jaar de trofee mocht in ontvangst nemen. Koen is 39 jaar en heeft zijn uitvalsbasis in het Oost-Vlaamse Zele waar hij samen met zijn vrouw Nele heel vaak tussen en bij de paarden te vinden is.

 

Flora

Koen: Mijn ouders fokten jaarlijks een veulen en ik heb zelf ook wel wat paardgereden in de ponyclub van LRV Zele. Ik ben dus letterlijk en figuurlijk tussen de paarden opgegroeid en ik had snel ook interesse en ‘goesting’ om zelf ook eens een veulen te fokken. Van zodra ik oud genoeg was en ik had genoeg gespaard (glimlach), heb ik mijn eerste veulen gefokt. Mijn fokkerij is begonnen met Flora (For Pleasure x Power Light) die ik mocht fokken uit een merrie van mijn vader.

 

Samen

Koen: Uit de stam van Flora probeer ik drie veulens per jaar te fokken. Om mijn fokkerij uit te breiden, probeer ik mijn beloftevolle jonge merries te laten dekken tussen hun twee en vier jaar. Zo probeer ik uit elke generatie een merrie bij te houden voor de fokkerij. Nadat ze thuis opgeleid zijn, gaan ze naar een ruiter om verder door te groeien. Dit jaar specifiek verwachten we drie paardenveulens en ook één ponyveulen voor mijn dochter en zoon. Ik probeer ze zo warm te maken voor de paardensport. Ergens hoop ik dat ze mee zullen gaan in mijn fokkerij om deze samen verder uit te bouwen. (knipoog)

 

Trots

Koen: Met Flora is natuurlijk alles begonnen en zij zal me altijd bij blijven. Ondertussen heb ik een aantal paarden waar ik trots kan op zijn. Zo heb ik Poker de Mariposa TN (v. Nabab de Reve) samen met team Nijhof en Kees van den Oetelaar die heel beloftevol is en begin dit seizoen al heel wat mooie resultaten bij elkaar sprong. Ik heb ook een kleinzoon van Flora; uit de merrie Ilena de Mariposa (v. Berlin). Dat is Nesto de Mariposa (v. Elvis ter Putte) die onder het zadel van Jérome Guery springt. We geloven heel erg in dat paard en hopen dat hij op termijn het hoogste niveau kan springen.

 

Onverwacht

Koen: Ik had niet verwacht dat ze mij zouden verkiezen voor deze award. Het kwam heel onverwacht, maar desondanks apprecieer ik dit enorm. Het is fijn dat mensen mijn werk apprecieren en volgen. Deze award geeft voldoening om verder te gaan met de fokkerij. Het zorgt ervoor dat je de tegenslagen die je als fokker meemaakt, een beetje kan relativeren. 

 

Een van de volgende dagen brengen we verslag uit van de winnaar van de BWP-award, sponsored by KBC.

 

Tekst: Kris Van Steen