Reeks - BWP op 1 – Dankzij onze fokkers

Afbeelding
Philippaerts Katanga Jaak Vermeulen

BWP blijft het beste springpaardenstamboek ter wereld! Die positie dankt het aan de fantastische paarden en aan de al even fantastische fokkers. In deze mini-reeks gaan we langs bij de fokkers waarvan de paarden bovenaan meedraaien in de top van de WBFSH-ranking voor springpaarden. Van bij Eric Van Nieuwenhuyse, de fokker van Igor van de Wittemoere in Evergem (Oost-Vlaanderen) gaat de reis naar Limburg. Oudsbergen meerbepaald. Jaak Vermeulen is de fokker van Katanga v/h Dingeshof (VDL Cardento x Tornedo FCS). Jaak is een relatief kleine fokker, maar verschillende paarden van het Dingeshof vonden al de weg naar de top van de internationale springsport.

 

Fier

Ik ben een hele fiere fokker als ik Katanga bezig zie. We hebben al een aantal paarden gefokt die het heel goed doen of deden in de internationale sport, maar het blijft altijd genieten en uitzonderlijk als een paard dat thuis is geboren, het zo goed doet. En je kan als fokker wel een paard fokken, dat in principe de Olympische Spelen kan springen. De stal en de mensen waar het terecht komt, is ook heel belangrijk. Mocht Katanga niet bij de familie Philippaerts, maar bij een amateur gekomen zijn, dan was er van haar geen sprake geweest in de WBFSH-ranking. De ruiter bij wie ze terechtkomen en het geloof in een paard, zijn minstens even belangrijk.

 

Klik

Katanga is uitgebracht op de SBB-competitie voor jonge paarden en in LRV-verband. Ze was absoluut geen makkelijk paard en Nicola heeft er nu nog steeds zijn handen mee vol. (glimlach) Maar er is een klik, er is geloof in haar mentaliteit, in haar capaciteiten als sportpaard en dat is heel mooi om te zien.

 

Opvolging

We hebben dit jaar zes veulens gefokt. Dat is relatief veel voor ons. In het jaar van Katanga waren het er bijvoorbeeld maar twee. We hebben de halfzus van Katanga nog, dat is Sabelle v/ Dingeshof (v. Cabrio vd Heffinck) en dit jaar is er ook een merrieveulen van Dourkan Hero uit de moeder van Katanga geboren. Er is dus opvolging in de lijn van Katanga.

 

Bedankt voor het gesprekje Jaak en nog veel succes!

 

Tekst: Kris Van Steen