Laten we de paarden in de toekomst verzorgen door een robot?

Afbeelding
PaardenRobot

De robot is inmiddels niet meer uit ons leven weg te denken. Niet alleen de fysieke robot zoals we ‘m tegenkomen in fabrieken en als geautomatiseerde grasmaaier, maar ook robots in de vorm van kunstmatige intelligentie die onder andere onze smartphones zo slim maken. Hoe zit dit eigenlijk in de paardensport? In hoeverre kunnen ruiters en paardeneigenaren profiteren van het gebruik van robottechnologie als het gaat om het verzorgen van hun paarden? 

De inzet van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence genoemd, is een systeem dat kort gezegd het menselijk denken nabootst. Dit systeem kom je in allerlei verschillende vormen tegen, bijvoorbeeld als chatbot van een klantenservice, wanneer je een zoekopdracht invoert voor de kortste route naar de manege en ook de aanbevelingen voor tv-programma’s worden, hand van je kijkgedrag, samengesteld door kunstmatige intelligentie.

 

Deze techniek wordt binnen de paardenwereld momenteel toegepast in de Equine Pijn- en WelzijnsApp (EPWA). De app is door Thijs van Loon en zijn collega’s, in samenwerking met Stichting De Paardenkamp, ontwikkeld om de gezondheid van een paard beter in de gaten te kunnen houden. Zo kan je met de EPWA-app het welzijn en de gezondheid bijhouden en is het mogelijk pijn bij de dieren te herkennen. Door middel van gezichtsuitdrukkingen en de lichaamstaal van het paard, kan een pijnscore worden berekend. Aan de hand van deze score kan worden bepaald of het nodig is om een dierenarts in te schakelen.

 

In de toekomst kan kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld meehelpen om de aankoop van het paardenvoer te personaliseren, waarbij het systeem wellicht automatisch rekening houdt met de gezondheidssituatie en de voorkeuren van elk paard. Dit zien we onder andere al gebeuren in het sportwedden, waar kunstmatige intelligentie wordt ingezet om bijvoorbeeld het voetbalwedden plezieriger te maken door spelers een persoonlijkere spelervaring te geven met behulp van gepersonaliseerde wedtips en promoties. 

Spraaktechnologie en slimme schuren

In ons eigen huis maken we ook steeds meer gebruik van technologie. Denk maar aan de lampen die je via een applicatie op je telefoon kunt aan- of uitzetten, geautomatiseerde stofzuigers en slimme thermostaten die je leefpatroon leren kennen en zo de temperatuur in huis steeds beter kunnen regelen. Deze technieken kunnen ook worden doorgevoerd naar de manage, zoals bijvoorbeeld op afstand de waterbak bijvullen. 

Behalve kunstmatige technologie is het daarnaast ook niet ondenkbaar dat we fysieke robots zullen gaan inzetten. In Japan zijn ze sinds een aantal jaar aan het onderzoeken hoe robots iets kunnen bijdragen aan de zorg voor ouderen. Daarbij richten ze zich op eenvoudige taken, zoals ouderen uit bed tillen of in een rolstoel helpen. En wanneer we dichter bij huis kijken, zien we dat robots al worden ingezet in de vee-industrie. Zo is er de melkrobot, een melksysteem waarbij koeien automatisch worden gemolken.

 

Momenteel worden onder meer zadelmetingen al vaak met de computer berekend om te voorkomen dat paarden pijn krijgen omdat er een verkeerd zadel op hun rug ligt. Maar als het mogelijk is om het huis te laten stofzuigen door een geautomatiseerde stofzuiger, dan is het niet onmogelijk dat er in de nabije toekomst een robot komt die ons ook kan helpen bij het schoonmaken van de schuur en het voeren van de paarden.