Familie Veldeman en Eddy Trossaert leveren de kampioenen tijdens het Open Kampioenschap Vrij Springen BWP Zuid-Oost-Vlaanderen

Afbeelding
Free jump Zuid-Oost-Vlaanderen

Op zaterdag 10 februari laatstleden organiseerde BWP Zuid-Oost-Vlaanderen het ‘Open Kampioenschap vrij springen’ in Aalter. De initiatiefnemers hadden voor de gelegenheid de Ranch omgetoverd tot een winterdorp met verschillende drank- en eetstands en animatie, waarin een supergezellige sfeer heerste die door de talrijk opgekomen toeschouwers werd gesmaakt. Uiteraard stonden in de manege ook een hindernis en enkele insprongen gebouwd om de kwaliteiten van 46 tweejarigen en 56 driejarigen te beoordelen.

 

De inzet was groot: de twenters konden er trachten een ticket te verzilveren voor de BWP Young Horses Auction én voor de halve finale van het vrij springen (voor wie mikt op de finale in Mechelen). Voor de driejarigen gold dit kampioenschap als selectiewedstrijd van de Altez National BWP Free Jump Cup, alsook voor de BWP Young Horses Auction. Stefaan De Smet, Dirk Nevejant en Wesley Van Wolvelaer waren de juryleden van dienst.

 

In de reeks tweejarigen konden we genieten van bijzonder veel kwaliteit in de breedte. De familie Veldeman had wat te vieren, met vier ‘de Regor’-fokproducten in de top vijf! Het ereschavot werd ingenomen door drie volle broers, met op kop Crazy de Regor, gevolgd door Cappuccino de Regor en Ciel Blue de Regor. Voor hun vaderschap tekende Chacco-Blue, nr. 2 in de WBFSH-ranking van de beste springpaardenleveranciers ter wereld. Hun moeder, Obeisse de Regor, is een dochter van de kloon Quidam de Revel II uit Kerly de Regor, op haar beurt een Darco-dochter uit Centa de Muze (BWP-stam 34). Wie de sportresultaten van Obeisse consulteert op de website van Hippomundo, zal merken dat de merrie zeer vaak foutloos springt.

 

Waikiki van de Schroonhoek legde beslag op de vierde plaats. Charlotte Geirnaert fokte deze dochter van BWP-ambassadeur Emerald van ’t Ruytershof uit Donna van ’t Zorgvliet (v. Calido I). In combinatie met Der Senaat 111 bracht Donna reeds eerder de goedgekeurde Oscar CG, waarmee Mafalda Costa Marques op internationaal 1m55-niveau presteert. In Waikiki’s sporen volgde Watson de Regor, een door de familie Veldeman gefokte zoon van Chacco-Blue uit Centa de Muze. Watson werd tevens gehuldigd als beste BWP’er van het BWP-gewest Zuid-Oost-Vlaanderen.

Bij de driejarigen was de spanning te snijden want nadat de laatste deelnemer had gesprongen werd de top 5 opnieuw uitgenodigd, deze keer voor de ‘Special Final Five’. In deze finale stond er geen maat op de suprematie van Valentina van de Eedthoek, een dochter van Balou du Rouet uit Luna van de Eedthoek (BWP-stam 13), gefokt door Eddy Trossaert. Luna is een halfzus van Halifax van de Heffinck (waarmee Jacek Zagor tot en met 5*-niveau presteerde) en Kittenisch VD Heffinck, wiens zoon Aquarel van de Eedthoek vorig jaar de reeks oudere mannelijke springveulens won tijdens het nationaal kampioenschap BWP Eliteveulens. In 2023 had winnares Valentina al meermaals haar kwaliteiten op het hout getoond, met o.a. de 2e plaats in de halve finale in het Azelhof en de 16e plaats in de finale in Mechelen. Valentina werd in Aalter tevens gekroond tot beste BWP’er van het gewest.

 

Na afloop van de ‘Special Final Five’ mocht C Adrenalina V.D Grote Hille (v. Caribis, fokker: Ann Renders) zich als tweede opstellen. De derde plaats ging naar Elvarado Ter Linden (fokker: Hoeve Ter Linden), een halfbroer van het internationaal springpaard Miami van de Moortelshoeve en de AES-gekeurde BWP’er Nero van de Moortelshoeve. Vue d’or van de Kluisberg, een Emerald van ’t Ruytershof-zoon uit een Quidam de Revel-dochter, werd vierde. Deze halfbroer van het internationaal springpaard Don Diablo werd gefokt door Jeremy Haelters. Vedette van de Ruisenbroek vervolledigde de top vijf. Michael De Cooman fokte deze zoon van Q’Chacco Blue van Essene uit Morgane van de Ruisenbroeck (v. BWP-ambassadeur Cooper van de Heffinck).

 

Auteur: Jo De Roo