Jonge fokker Caroline Repriels kiest bewust voor BWP: “Omdat het kwaliteitslabel is”

Afbeelding
Caroline Repriels

Eerst was het slechts sporadisch. Vanaf 2015 worden er op ‘t Vlierhof in Lommel, jaarlijks twee tot drie veulens gefokt. Stammerrie Be Faithfull (Bordaux VDL x Dynamo) werd door Caroline tot dan door haar zelf uitgebracht in de sport tot op niveau 1.35-1.40m. Jonge fokker Caroline Repriels en haar partner Joeri Van Beers hebben de paarden- en fokkerij-microbe serieus te pakken. Caroline had met Just Biscuit vh Vlierhof (v. Flipper d’Elle) als eerste fokproduct, meteen een goedgekeurde hengst op haar CV. Straf!

 

Liefde voor de paarden

Caroline: De liefde voor de paarden is doorgegeven via mijn vader, Lode Repriels. Hij is voor mij een echte steunpilaar waarop je altijd kan rekenen. Samen met hem trachten we nu onze fokkerij verder uit te bouwen en kijken we uit wat de toekomst nog brengt voor onze jonge fokproducten die staan te trappelen om hun wedstrijddebuut te maken. De oudste paarden op stal zijn op dit moment vijf jaar en lopen nu hun eerste parcoursen samen met mijn partner Joeri van Beers. Daarnaast runnen we samen een succesvolle trainingstal voor het opleiden en uitbrengen van jonge paarden. Hier worden onze eigen jonge paarden en die van eigenaars opgeleid vanaf het zadelmak maken tot in de proeven voor 6- en 7-jarigen paarden. We hopen onze stal in de toekomst nog verder te kunnen uitbouwen en we zijn natuurlijk erg dankbaar voor de groep eigenaars die in ons en in ons werk geloven.

 

Fokkerij

Caroline: Het eerste veulen dat bij ons geboren werd, was Just Biscuit vh Vlierhof in 2009, een zoon van Flipper d’Elle uit onze merrie Be Faithfull (v. Bordeaux VDL). We hebben hem zelf voorgesteld op de tweede fase van de BWP-Hengstenkeuring 2012 en hij werd daar doorverwezen naar de derde fase. Voor de derde fase zijn we een samenwerking aangegaan met de familie Brondeel, deze hebben hem voorgereden op de derde fase en hij werd daar meteen goedgekeurd! Waar we heel erg trots op zijn. Samen met Donaat Brondeel heeft hij succesvol gepresteerd tot op 1.45m niveau, hierna werd hij verkocht naar Italië en presteert hij nu succesvol onder het zadel van een junior. In 2016 hebben we eveneens zijn halfbroer No Doubt vh Vlierhof (v. Harley VDL) voorgesteld op de BWP-keuring. Deze werd ook doorverwezen naar de derde fase en verkochten we naar JVH en stoeterij Dorperheide na afloop van de tweede fase. Hij werd eveneens goedgekeurd voor BWP en loopt momenteel op 1.40m niveau onder het zadel van Lorenzo Barzaghi. Onze fokmerrie Marenga vh Vlierhof (v. Cumthago) hebben we zelf gefokt uit de merrie Donna Speciale (v. Cavalier). Deze werd door ons uitgebracht tot in de reeksen voor 5-jarige paarden en is daarna verkocht naar Loewie Joppen. Zij loopt zeer succesvol op 1.60m niveau onder het zadel van de Amerikaanse Leslie Howard. Marenga zelf werd kampioen bij de 4-jarigen op het nationaal kampioenschap van de SBB-Competitie voor jonge paarden. Hierna hebben we besloten haar volledig in te zetten voor de fokkerij. Dit stammetje is nog jong, maar lijkt veelbelovend voor de toekomst. En de door ons gefokte Phoenix vh Vlierhof (v. Just Biscuit h Vlierhof) loopt op dit moment succesvol in de STX cyclus bij de 7-jarigen onze het zadel van Stefanie Callens. We hebben nog hoge verwachtingen van deze combinatie. Nog een mooie herinnering was Gotcha (v. Bernini) die het vrijspringen won op Jumping Mechelen in 2013. Dat was ook een fantastische ervaring.

 

BWP

Caroline: Wij kiezen om de veulens in te schrijven in het BWP stamboek omdat het een kwaliteitslabel is. BWP staat in de hele wereld aangeschreven als een stamboek met kwaliteitsvolle paarden, ons fokdoel strookt hier dan ook bij aan. Wij zijn jaarlijks aanwezig met eigen hengsten of hengsten van eigenaars op de BWP-hengstenkeuring. Deze worden door ons zelf voorbereid en daar voorgesteld. Daarnaast gaan we ook een aantal keren per jaar naar vrijspringwedstrijden met de jonge paarden. Hier leren de paarden op jonge leeftijd veel van, wassen, vlechten, al eens mee op de vrachtwagen en in een andere omgeving. Af en toe nemen we eens deel aan een veulenkeuring, maar dit is voor ons geen prioriteit op die leeftijd. Zo stelden we een paar jaar geleden de paarden Applebridge TAG en Kiss and Jump TAG voor op de BYT in Sint-Niklaas. Zij werden daar in de finale op plaatsen 1 en 3 gezet, dat was een hele mooie ervaring voor ons en hun eigenaars.

 

2022

Caroline: Wij verwachten dit jaar drie veulens waarvan er twee reeds geboren zijn. De eerste was een Utamaro d’Ecaussines uit onze merrie Be Faithfull, welke dus een halfbroer is van onze door BWP goedgekeurde hengsten Just Biscuit vh Vlierhof en No Doubt vh Vlierhof. Hier zijn we heel blij mee, het is de eerste jaargang van de hengst Utamaro en het is een super chique, bloedgemaakt en goed bewegend veulen geworden. Dan hebben we pas een veulen van Kiss and Jump TAG (v. Kannan) uit een 4-jarige Chilli Willi x Cumthago merrie, deze hengst werd afgelopen jaar goedgekeurd bij het BWP en we geloven in dit paard en de moederlijn waaruit hij komt. De hengst is daarnaast van vrienden van ons, dus we willen hem alle kansen geven. Tot slot verwachten we ieder moment nog een Christian’s Chacco uit onze Marenga vh Vlierhof (Cumthago). Hier kijken we dus op dit moment nog in spanning naar uit! Voor volgend jaar zullen er opnieuw drie merries gedekt worden, waarvan Be Faithfull net gedekt werd van de jonge beloftevolle Tartufo de Muze. Daarnaast staan Tangelo van de Zuuthoeve en Just Biscuit vh Vlierhof nog op het lijstje als hengsten om dit jaar mee te dekken.

 

Tekst: Kris Van Steen – Foto’s: privécollectie